Sportdrank: suikerbommen?

De beste basis is om na het sporten het verloren vocht weer aan te vullen met water (H20) en mineralen en elektrolyten.

Wat zijn de juiste mineralen in je sportdrank?

De juiste mineralen, die het vocht in je spieren regulieren, zijn echter voor iedereen anders. De duur en intensiteit van je sportactiviteit, gecombineerd met het zoutgehalte in je zweet en de hoeveelheid zweet, bepalen de hoeveelheid mineralen die jij moet aanvullen. Zweet je bijna niet, dan zal je minder vochtaanvulling nodig hebben. Heb je echter een hoog zoutgehalte in je zweet, dan zal een fles water alleen niet volstaan. Je zult dan scherp moeten zijn op de hoeveelheid mineralen en zouten die je aanvult. Het verhaal dat water als sportdrank altijd voldoende is, gaat dus niet op. Hier komen de sportdranken naar voeren (Tenzij je tijdens het sporten gaat eten).

 

In het algemeen geldt het volgende; lange trainingssessies vragen om meer koolhydraten, mineralen en zouten. Lees meer over de juiste sportdranken even verder in dit artikel. EN onthoudt, om te bepalen hoeveel vocht je nu moet aanvullen, weeg jezelf voor en na het sporten. Voor elke 0.5 kilogram die kwijt bent, drink tenminste een 0,5 liter sportdrank. Je bent immers vlak na het sporten alleen vocht en mineralen verloren.

Kies je sportdrank zorgvuldig!

Zorg dat je een sportdrank
je kiest waar niet teveel suiker inzit. Dit zal je lichaam even een oppepper geven, maar je zal snel weer suiker nodig hebben om de door suiker aangemaakt insuline te bevredigen. Je blijft dan een suiker behoefte hebben, en zoals hier eerder belicht. De meeste suikers zijn geraffineerd en alle goede stoffen zijn daarmee verloren. Er zit nog nauwelijks energie in. Je wordt er vooral dik van.

Wat is Kokos water?

Natuurlijke kokos water heeft een frisse, zoete en nootachtige smaak. Het bevat zeer licht verteerbare koolhydraten in de vorm van suikers en elektrolyten. Verwar kokoswater dus niet met kokosmelk of kokosolie, die beide veel vet bevatten. Kokoswater is een heldere en doorzichtige vloeistof die je uit jonge -en groene kokosnoten haalt.

Het bevat minder calorieën, minder natrium maar meer kalium dan de meeste sportdrankjes.

Zico?

Zico is een sportdrank dat geheel gebaseerd is op Kokos water. Helaas is het drankje nog niet te krijgen in Nederland. Het is een drankje dat geheel is op gebouwd uit natuurlijke grondstoffen zonder toevoegingen onnatuurlijke processen om smaak te creëren.

Volgens Zico is kokoswater al door de eeuwen gebruikt om snel je vochtgehalte weer op peil te krijgen. Het is zelfs een van de weinige natuurlijke vloeistoffen die je veilig direct in de menselijk bloedbaan kunt injecteren. Moderne onderzoekstechnieken bevestigen nu dat kokoswater een van beste sportdrank is.

ZICO bevat de 5 elektrolyten die je lichaam nodig heeft gehydrateerd te blijven en dus op het hoogste niveau te kunnen presteren. 1 drankje Zico van 0,33ml bevat zelfs meer kalium(potassium) dan een banaan.

Hieronder een aantal van de beste sportdrankjes:

  • Goed voor een dag naar het strand of wanneer je op een warme dag in de tuin hebt gewerkt: Kies dan voor een Elektrolyten drink zoals Nuun (nog niet in NL verkrijgbaar) of Cytomax drink. Deze sportdrank preparaten zitten vol met de juiste mineralen en zouten, maar zijn zeer calorie arm. Je kunt het bewijze van de gehele dag drinken.
  • Het beste sportdrankje voor een normale training van 60 min. of minder, is een sportdrank met weinig calorieën of suiker of Kokos water: Kies bijvoorbeeld voor een drank als Multipower Isodrink of Zico Kokos water. Beide hebben een mooie balans van mineralen en elektrolyten, plus een kleine hoeveelheid koolhydraten om in wat extra energie te voorzien.
  • Voor een training langer dan 90 minuten moet je een sportdrank nemen dat meer dan 500 gram natrium per halve liter bevat en ongeveer 6% koolhydraten bevat. Zorg daarbij ook dat je bij een dergelijke intensieve training ook extra brandstof als gedroogd fruit, een bananaan of sportrepen bij de hand hebt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *