Striae door spiergroei

Als je spieren in een korte tijd snel groeien kan er striae ontstaan, dit zijn rode/ paarsachtige striemen op de huid. Wat is striae precies? En hoe kun je het voorkomen of verwijderen? Ik zelf kreeg het na een jaar trainen op mijn biceps inmiddels is het niet erg zichtbaar meer, maar het blijven littekens.

Wat is striae?

Striae ontstaat door een spanning op het binnenweefsel wat zich onderhuids bevind, door deze spanning verscheurd het bindweefsel. Deze spanning ontstaat doordat het lichaam snel groeit, dit kan dus voorkomen als iemand in een snelle tijd veel spiermassa aankomt, dik wordt, een groeispurt heeft of tijdens de zwangerschap. Daarom wordt het ook wel zwangerschapsstriemen genoemd.

Het scheuren is niet pijnlijk, maar geeft wel een jeukend gevoel. Je kunt striae herkennen aan paars/ rood achtige strepen die een golvende vorm hebben.  De strepen worden littekens en zullen niet meer volledig weg gaan.

Striae verwijderen

Net als bij andere littekens zal striae nooit volledig van je lichaam weggaan. Er zijn allerlei bedrijven die claimen een ( te dure) wondercreme hebben om de striemen te laten verwijderen of onzichtbaar te maken. Deze cremes en zalfjes werken niet, dus bespaar je geld mocht je hier last van hebben. Door te zonnen worden de littekens wel een stuk minder zichtbaar.  Met name de eerste maanden heeft het bij de meeste een felle kleur waardoor het erg opvalt. Na enkele jaren neemt de felle kleur af waardoor het nog minder zichtbaar is.

Striae voorkomen

Je kunt simpelweg striae voorkomen door niet aan te komen, maar dat is natuurlijk geen optie. Het enige wat je zou kunnen doen is het voorkomen dat het minder wordt als het begint te komen. Het begint namelijk met een klein plekje wat steeds groter kan worden en waar meer striemen bij kunnen komen. Het scheuren jeukt ook onder je huid waardoor je weet dat de striemen aan het groeien zijn. Als dit het geval is zou je er voor kunnen kiezen om even wat minder te gaan trainen of te beginnen met droog trainen. Als je zwaar door gaat bulken kun je er van uitgaan dat het vele malen erger gaat worden.

Krijgt iedereen er last van?

Wellicht ben je de afgelopen tijd enorm gegroeid en heb je nergens last van. Wees dan ook niet bang om het te krijgen want zeker niet iedereen krijgt hier last van. Train lekker door en mocht je er ooit last van krijgen, beslis dan of je er prima mee kunt leven of toch een cut-periode inlast.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *